torsdag 25 september 2014

Små och stora företag i kluster

Varför har vi inte massvis med små innovativa företag i kluster runt våra stora företag? Varför hoppar inte fler av våra bästa ingenjörer och uppfinnare fram och tillbaka mellan stora företag och små uppstartsbolag? I viss utsträckning sker det ju, men knappast på nivån "massvis".

Jag tror tyvärr att svaret ligger lite för mycket i den kultur vi byggt kring LAS och trygghetsnarkomani. Att man inte törs byta arbetsgivare och förlora sina anställningsår och därmed sin trygghet, särskilt inte med villan belånad upp till näst översta varvet takpannor. De stora företagen lyckas skickligt upprätthålla den myten gentemot sina anställda så att folk inte törs säga upp sig och göra nåt annat. Och i vårt land dominerar en lönepolitik som handlar om utjämning och därmed implicit även att hålla nere lönerna för de duktigare ingenjörerna.

Skulle det vara bättre om om vi hade ett arbetsklimat där folk rörde sig mer i kluster och kanske inte var lika hårt bundna till samma arbetsgivare? För ett år sedan var jag med och ordnade ett seminarium på temat "klusterfördelar" på IVA, och vi bjöd in talare från små och stora företag i och kring Kista. Alla var naturligvis rörande överens om att det är ganska bra i Kista, men att allt naturligtvis kan bli mycket bättre. Jag tror att de flesta gärna skulle vilja se en mer dynamiskt och aktivt arbetsmarknad (särskilt i våra starkaste kluster som Kista). Men jag tror vi underskattar vad som krävs för att förändra dagens kultur och strukturer. Vi säger t ex alltför ofta att ekonomiska incitament inte är viktiga ("pengar är inte den viktigaste drivkraften", "vi söker dig med äkta passion för teknik" etc. ), men att lyckas i ett startup-bolag handlar ju om att bli av med alla sina villalån för resten av livet, inte om att kanske kunna få en lite högre lön eller en liten extra bonus till semestern. Jag tror att det centrala är just drömmen om ett bättre liv, inte att faktiskt få några tusenlappar till. Helst även kombinerat med friheten att få göra lite som man vill.

För att detta skall funka måste storföretagen våga vilja lägga ut aktiviteter utanför sig själva och gå in med kapital och kompetens i små, nystartade företag. Men då riskerar de ju att behöva betala dyrt för att köpa tillbaks den, betydligt mer än några vanliga ingenjörslöner. Och de förlorar känslan av att ha kontroll. Men de får också tillgång till betydligt starkare incitamentsstrukturer än vad som finns att tillgå i t ex ett vanligt prototypprojekt.

Så vad skulle kunna främja innovationsklimatet i Sverige?
  • Ändrad arbetsrättslagstiftning ("flexicurity" var ett inneord från Danmark för ett par år sen)
  • Mer fokus på "avknoppningsbolag" än "uppstartsbolag"
  • En modigare personalpolitik från de stora företagen, som uppmuntrar folk att röra sig mellan olika organisationer, företag och branscher, inte till att stanna hela livet inom samma företag
  • Bostads- och bolånesituationen (tyvärr, dagens läge hämmar risktagandet...)
  • Uppmuntran och utbildning av högre mellanchefer på stora bolag i att agera tillsammans med och genom andra bolag. Nåt för Vinnova kanske?
  • Behöver man göra något med bolagsjuridiken? Jag har ingen aning, för det är helt bortom min kunskap.

1 kommentar:

  1. Jag tror du har en väldigt bra poäng med "Bostads- och bolånesituationen". Att drömen ändrats från att bli ekonomiskt oberoende till att kunna betala sina bostadslån säger en hel del.

    SvaraRadera