tisdag 9 september 2014

Studiebesök på bygget av nya Karolinska

Förra veckan var jag på studiebesök på Skanska med industriforskargruppen på IVA. Vi besökte bygget av nya Karolinska sjukhuset i Solna. Efter rundvisning och presentationer diskuterade vi former för innovation, ny teknik och forskning i byggbranschen. Det är alltid intressant att se hur lika och hur olika det är i olika branscher och organisationer. En sak som verkar lika är att alla organisationer anser sig vara unika och att ”så kan man inte göra i vår bransch, därför att...”.
Vill man vara cynisk är fortsättningen ”...så har vi aldrig gjort förut”.

Det är lätt hänt att man tror att innovationshöjden är mycket högre i high-tech-branscher som IT/telekom eller läkemedelstillverkning än i andra verksamhetsområden. Det tror jag mest beror på att man blir förblindad av  all dyr labbutrustning man får se när man vallas runt på rundtur. En annan vanlig missuppfattning är att små organisationer är mer innovativa än stora. Detta kommer jag kanske skriva mer om senare.

När man diskuterar innovation hamnar man i oftast i att diskutera organisationskultur och drivkrafter. Detta har det skrivits spaltmil om, och googlar man t ex ”innovation culture” får man runt hundra miljoner träffar eller så, lite olika olika dagar (och jag vet inte hur Google gör när dom räknar träffar). Vårt samhälle idag hyllar gärna nytänkande och innovation och vi älskar att lyssna på proffstyckare och frälsartalare i ämnena innovation, organisation (och ibland även entreprenörsskap). Det är oftast rätt kul att lyssna på dem och det känns för det mesta som givande seminarier. Men alla nya idéer är inte bra, och det är väl bara bra idéer som förtjänar att kallas innovativa? Eller räcker det med att en idé är ny? En sak som kom upp i diskussionen kring byggbranchen var att det kanske prövas lite väl mycket nytt (enstegstätade fasader t ex). Det är ju inte riktigt så att man brukar tänka på byggbranschen som överinnovativ, direkt. 

En sak som verkar vara gemensam i alla projekt i alla branscher är att IT-delen strular (styrsystemet för ventilation är inte intrimmat, journalsystemet kraschar, bokningssystemet är inte färdigt, ja, ni vet). Det känns lite trist att komma från en bransch som verkar vara  sämst i klassen trots att den ofta framhålls som mest innovativ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar