måndag 15 september 2014

Vallokaler och valformalia

En av nyheterna under valdagen var otrevligare än de flesta andra: röstningen i några vallokaler har störts av nynazister som trängt sig in i vallokalen.  Nazisterna ska dessutom ha filmat och försöklt kartlägga hur folk har röstat. Ett mer direkt brott mot just demokratin som sådan är svårt att föreställa sig.

De gånger jag har varit i olika vallokaler, antingen för att rösta eller för att se till att det funnits valsedlar och kontrollera att det sett rätt ut har det aldrig varit stökigt, snarare ganska trevlig stämning. Men det finns några saker man kan fundera på kring hur val går till i Sverige.

När jag röstade i riksdagsvalet (jag förtidsröstade några dagar innan valdagen eftersom jag skulle ut och resa) var det ett tiotal personer som stod och hängde i hörnet av komunhuset som fungerade som förtidsröstinlämningsplats. Valsedlarna stod uppställda i sitt ställ i ett hörn, och själva röstningen skedde inne i ett avskillt rum. Några tanter stod och hängde invid vallokalen. De hade nog egentligen jobb i andra delar av komunhuset, bibliotekarie, studiecirkelledare, kanske någon administratör eller så. De tre röstmottagarna inne i själva vallokalen, var också de tanter. Det var inte helt uppenbart vilka som hade en officiell roll i valet och vilka som mest bara hängde runt vallokalen.

För de mesta har det varit just så att folk står i smågrupper och pratar när jag skall rösta. Gott så, och det är ju bra när man vill hjälpa till och förklara röstningen för invandrare (som förutsätts inte veta hur man gör). Men man får inte hjälpa dem genom att berätta vilka partier man inte borde rösta på. Man får inte heller stå och prata om att alla partiers röstsedlar inte borde behöva finnas i vallokalen. Då ängnar man sig åt otillbörlig påverkan. Och om man faktiskt har en officiell roll i valproceduren borde man skickas hem direkt.

Närpolisen var också på plats när jag röstade, kanske mest för att det var trevligare och stå och prata med folk i hörnet med vallokalen än att sitta ensam och glo in i väggen i den skrubb som funkar som närpoliskontor ett par timmar i veckan. Skall polisen få släntra in i vallokalen under röstning? Invandrarfarbrorn som röstade samtidigt som mig reagerade tydligt på polisens närvaro. Alla skall få rösta, oavsett klädsel gissar jag att de flesta skulle säga, men skall man t ex få gå in beväpnad i vallokalen (jägare, militärer, poliser, hantverkare osv). Olämpligt, javist, men skall det vara tillåtet eller förbjudet? Skall man få fotografera i vallokalen?

I torsdags var jag på konsert i konserthuset i Uppsala. I ett hörn stod plywoodvalurnorna för det stängda förtidsröststället undanskuffade. Trist och inte så förtroendegivande, faktiskt.

Valförrättaren (eller "röstmottagarna") ansvarar för ordningen, och har rätt att stoppa röstningen och stänga vallokalen vid ordningsstörning i eller i omedelbar anslutning till vallokalen, men har de överfalslarm? Kanske inte hjälper mot terrorister, men borde åtminstone kunna höja trygghetskänslan. Och hur stor är själva vallokalen (tydligen heter det "röstmottagningsställe" i lagen)? Hur nära är "i omedelbar anslutning till"? Polisen ska naturligtsvis skydda valet. Vid behov även med hjälp av militären, men det skall vi väl förhoppningsvis slippa se.

Det formella, lite cermoniella vär viktigt. Enkla förslag till förbättringar:
  • Se till att valförrättarna är tydligt utmärkta med t. ex. armbindel eller kanske med den ständigt närvarande varselvästen.
  • Märk ut gränsen för vallokalen, förslagsvis med tydlig skylt och tejp på golvet som visar gränsen. Låt inte folk stå och hänga innanför gränsen.
  • Skaffa schystare valurnor (gärna såna där genomskinliga som man ser på TV), och håll valurnorna ordentligt inlåsta och undanställda när de inte används. Och skaffa schystare ställ för valsedlarna.
  • Inför fotoförbud i vallokaler. Bara för att någon annan vill ta en selfie skall inte min valhemlighet behöva äventyras.
  • Flytta in valsedlarna in i vallokalen, kanske till och med bakom skärmen som det skrivs om på DN debatt.
  • Ta säkerhetsarbetet på allvar, med t ex överfallslarm, patrullerande polis och ta indikationer om hot på mycket stort allvar.
Enkla steg för att göra valet och röstandet lite mer formellt, cermoniellt och högtidligt. Och som kanske även gör demokratin säkrare. För bara för att det alltid brukar gå bra och det inte brukar vara några problem skall vi tro att det alltid kommer vara så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar