torsdag 4 december 2014

Att vinna väljare från Sverigedemokraterna

För att Sverige ska kunna få en fungerande regering måste det kommande nyvalet handla om att vinna tillbaka väljare från Sverigedemokraterna till de etablerade partierna. Det politiska parti och det block som lyckas bäst med detta vinner också regeringsmakten.

En grundläggande förutsättning för att kunna lyckas med detta är att vilja ha före detta sverigedemokrater som väljare. Och att man lyckas få före detta sverigedemokrater att känna sig välkomna och bekväma som nyblivna X-väljare, tidigare sverigedemokrater.

Några enkla förslag till partier som vill locka till sig sverigedemokraternas väljare:
* Stigmatisera dem inte. Förolämpa dem inte. Kalla dem inte för dumma, korkade, obildade, onda, inskränkta, fascistiska eller liknande.
* Ta deras oro för framtiden på allvar. Ta deras oro för att samhället inte klarar av hur mycket invandring som helst på allvar. Ta deras oro för kostnaderna på allvar.
* Presentera en egen framåtsyftande immigrationspolitik. Presentera hur ni vill göra. Och vad ni anser att det ska och får kosta.
* Presentera en framtidsvision för glesbygdssverige, en näringspolitik för Sunne eller Hofors. Och helst nåt bättre än en enkel "hela Sverige-slogan".
* Presentera en politik för att hantera gatutiggarfrågan. Hur kan det få vara så att vi bekostar mat och husrum för de som inte har rätt att vara här (under utredning och i väntan på avvisning), men inte för de som har medborgerlig rätt att vistas här? Hur kan vi tillåta att tiggeriet får fortsätta? Det kommer vara vinter under denna valrörelse, och då är det oftast kallt ute...
* Föreslå en politik för EU och unionens framtid. Föreslå och förklara hur ni vill att det skall vara, vem som skall få bestämma vad och hur vi skall säkerställa regionalt inflytande i frågor som glesbygdens invånare tycker är viktiga framöver.
* Driv en politik som förstärker försvaret, gärna med ett inslag av värnplikt.

DN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar