tisdag 9 december 2014

Nobelprisets fulla potential

Så är vi här igen, mitt i nobelveckan. Vetenskap och forskning får massor av uppmärksamhet i media, och som vanligt dyker det upp artiklar i tidningarna om att vi i Sverige och Europa kan eller måste göra mer för att främja vår forskning och satsa mer för att kunna få fler nobelpris själva. Det är ju bra och rätt och riktigt. Men det finns en enklare sak vi skulle kunna göra för att stärka forskningen och forskningsmiljöerna i Sverige, särskilt i fysik och kemi, men även i medicin.

Nobelpriset och Nobelfesten har extremt hög status i forskningsvärlden, och hela nobelveckan är ett jättestort arrangemang med stora inslag av kultur och vetenskap. Men det som inte finns är det som vetenskap handlar om, att kungöra nya vetenskapliga upptäckter.

Stockholm har en jättemöjlighet att skapa världens mest prestigefyllda vetenskapliga konferens i omedelbar anslutning till nobelprisutdelningen, förslagsvis med pristagarna som Keynote speakers, och nobelpriskommiteerna i publiken. Vem skulle inte vilja tillkännage sin upptäckt på denna konferens? Skulle inte CERN hellre valt Stockholm som plats att annonsera Higgspartikeln om tillfället funnits?

Och inte skulle väl anordnandet av en dylik konferens strida mot Nobels anda, eller riskera att urholka nobelprisets varumärke? Nej, snarare tvärt om. Och på köpet skulle det erbjuda möjligheten för KTH att knyta till sig kemi- och fysikprisets ära och skimmer på samma sätt som Karolinska kan rida på medicinpriset, genom att stå som värdorganisation, till fördel för svensk forskning och respektive universitets placering i diverse universitetsrankningar.

DN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar